woensdag 29 december 2010

Nederlander pikt premieverhoging niet en kiest op laatste moment voor goedkopere internetzorgverzekering

In de laatste week van dit jaar zijn Nederlanders massaal op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. De onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl constateert dat veel mensen op de valreep switchen naar een goedkopere(internet)verzekeraar. Momenteel is dit aantal twee keer zo groot als vorig jaar. Op donderdag 30 december wordt een recordaantal overstappers verwacht. Daarmee komt het percentage verzekerden dat per 1 januari wisselt van zorgverzekering uit op bijna 8 procent. Dat is het grootste aantal sinds 2006.
Besparen door mindere dekking lijkt uitgeslotenVeel consumenten gebruiken de vrije dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar om alsnog van zorgverzekeraar te wisselen. Elke Nederlander betaalt komend jaar circa 150 euro meer voor zijn zorgverzekering. “Verzekerden krijgen te maken met een forse premiestijging. Desondanks kiezen zij niet voor een minder uitgebreide dekking om op die manier te besparen op de zorgpremie”, constateert Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl, op basis van ruim 1,7 miljoen gemaakte vergelijkingen voor de zorgverzekering in de afgelopen twee maanden. “Maar op het laatste moment wil men wel zien of er geen goedkopere alternatieven zijn.”

Trend 2011: meer overstappers naar online zorgverzekeringEen opvallende trend is dat steeds meer mensen voor een voordelige internetverzekering kiezen. Grote zorgverzekeraars bieden via online labels tegen een scherpere premie nagenoeg dezelfde dekking aan. Voorbeelden zijn CZdirect, OHRA Zorg Compact, TakeCareNow! van Agis/Achmea en AnderZorg van Menzis. De basispremie van het internetlabel ligt gemiddeld 125 euro lager dan bij de moedermaatschappij. Bijna de helft (47 procent) van de bezoekers van Verzekeringssite.nl stapt dit jaar op deze online producten over. Hordijk: “Internetverzekeraars zijn alvast de winnaars van 2011.”

Meer online vergelijkenIn november en december zijn er 80 procent meer vergelijkingen voor de zorgverzekering gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Hordijk: “Het wordt steeds gebruikelijker voor consumenten om grote uitgaven via internet te vergelijken. Met een gemiddelde jaarpremie van 1.256 euro is de basisverzekering alleen al een zeer grote uitgave. Daar bovenop komen nog eens de aanvullende zorgpremies.”

Nog 4 dagen om oude zorgverzekering op te zeggenElke verzekerde heeft nog tot 1 januari 2011 de tijd om zijn oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan nog tot 1 februari 2011. Wanneer een verzekerde niets onderneemt, is men vanaf 1 januari 2011 tegen de ontvangen premie en polisvoorwaarden verzekerd.

Wat verandert er in 2011 in het basispakket zorgverzekering?

  • Het eigen risico gaat met 5 euro omhoog naar 170 euro. 
  • Programma's om te stoppen met roken komen in het basispakket.
  • Er komt een speciaal spreekuur bij de verloskundige of de huisarts voor mensen met een kinderwens. Ook zal een verloskundige (of andere zorgverlener) een huisbezoek brengen aan elke zwangere vóór de 34e week om de thuissituatie te beoordelen op mogelijke risico’s tijdens de bevalling.
  • Voor fysiotherapie en oefentherapie voor chronisch zieken komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: nu nog negen, in 2011 worden dat er twaalf.
  • Anticonceptiemiddelen verdwijnen uit het basispakket. Meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar krijgen de pil nog wel vergoed.
  • De mondzorg voor 18-21-jarigen verdwijnt uit het basispakket. Iedereen ouder 18 jaar dient zich dus aanvullend te verzekeren voor tandartskosten wil hij/zij deze vergoed krijgen.
  • Ten slotte mogen antidepressiva slechts in beperkte mate worden voorgeschreven.
Besparingstips: Verhoog uw eigen risico
Bent u kerngezond en/of verwacht u in 2011 niet of nauwelijks van medisch zorg gebruik te maken? Dan kunt u flink besparen door uw eigen risico vrijwillig te verhogen. U heeft een wettelijk verplicht eigen risico van 170 euro. U kunt het eigen risico tot maximaal 670 euro ophogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting. Per verzekeraar verschilt de hoogte van de korting. De besparing loopt op tot enkele honderden euro's per jaar.

Bron: Verzekeringssite.nl