vrijdag 12 november 2010

Zorgverzekering - Eigen risico

Bij het basispakket van uw zorgverzekering hoort een eigen risico. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen als u zorg nodig heeft. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg, en er zijn speciale regelingen voor bepaalde groepen mensen. Hoe dat zit leest u hier.


Verplicht of vrijwillig eigen risico voor zorgverzekering
Iedereen van 18 jaar en ouder heeft in de basisverzekering een verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico in 2011 is 170 euro. Als u zorg nodig heeft, moet u dus de eerste 170 euro aan kosten zelf betalen.

Niet alle zorg valt onder uw verplichte eigen risico. Voor bijvoorbeeld de huisarts en kraamzorg geldt het eigen risico niet. Op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) leest u voor welke zorg het verplichte eigen risico niet geldt.

Naast het verplichte eigen risico kunt u bij sommige verzekeraars ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. U kiest dan voor een eigen risico van 270, 370, 470, 570 of 670 euro. Uw maandelijkse premie is dan lager.

Compensatie eigen risico voor chronisch zieken in 2011
Bepaalde groepen chronisch zieken kunnen in 2011 een financiële compensatie voor het eigen risico krijgen. De overheid betaalt dan een deel van het eigen risico terug. De regeling is er om mensen met hoge zorgkosten tegemoet te komen. Lees meer hierover op de site van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en de site van het ministerie van VWS.


Vrijstelling verplicht eigen risico 2011
Zorgverzekeraars hebben sinds 2009 extra mogelijkheden om het verplicht eigen risico gedeeltelijk of helemaal niet in rekening te brengen. U kunt hiervan profiteren als u: 
  • zorg inroept bij een 'voorkeursaanbieder', een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt;
  • gebruik maakt van genees- of hulpmiddelen die de zorgverzekeraar aanbeveelt;
  • een preventieprogramma volgt voor diabetes, depressie, hart- en vaatziekten, chronisch obstructief longlijden of overgewicht.
Let op: Verzekeraars beslissen zelf of ze het eigen risico niet, gedeeltelijk of volledig in rekening brengen. Er bestaan dus verschillen tussen verzekeraars.

Bekijk het overzicht van verzekeraars waarbij u een vrijstelling verplicht eigen risico kunt krijgen.

Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie en nuttige links
zorgverzekering.startpagina.nl

Zorgverzekering - Wat verandert er in 2011?

Per 1 januari 2011 verandert uw zorgverzekering op een aantal punten. Er zijn veranderingen in het basispakket, de eigen bijdrage en het eigen risico. Op deze pagina leest u wat er verandert.


Veranderingen eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering per 1 januari 2011
  • Het verplicht eigen risico in 2011 is 170 euro (was 165 euro in 2010).
  • Voor fysiotherapie bij een chronische aandoening en oefentherapie moeten mensen 12 behandelingen zelf betalen. In 2010 waren dat er 9. Dit geldt voor verzekerden boven 18 jaar.
  • Nacontroles van levende donoren vallen in 2011 niet langer onder het verplicht eigen risico van de donor.

Veranderingen in het basispakket zorgverzekering per 1 januari 2011
Per 1 januari 2011 verdwijnt een aantal vergoedingen uit het basispakket. Maar er worden ook vergoedingen aan het basispakket toegevoegd. Hier leest u welke vergoedingen uit het basispakket gaan en welke er bij komen.

Vergoedingen die per 1 januari 2011 uit het basispakket gaan:
  • tandheelkundige zorg voor mensen van 18 jaar en ouder;
  • de pil voor vrouwen van 21 jaar en ouder;
  • hulpmiddelen zoals rollator, krukken en looprek;
  • antidepressiva worden alleen nog vergoed bij bepaalde zware indicaties. Welke indicaties dat zijn, wordt nog vastgesteld;
  • eenvoudige extracties (tand of kies trekken) door de kaakchirurg.
Vergoedingen die per 1 januari 2011 in het basispakket komen:
  • de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie worden vergoed;
  • hulp bij stoppen met roken.

Voorgenomen maatregelen over zorgverzekeringen die niet doorgaan in 2011

Een aantal maatregelen over zorgverzekeringen waar eerst wel sprake van was, gaat niet door in 2011. 
De maatregelen die niet doorgaan zijn:
  • de eigen bijdragen voor logopedie, ergotherapie, dieetadvisering;
  • de eigen bijdrage voor de GGZ tweede lijn;
  • de eigen bijdrage van maximaal 200 euro voor medicijnen;
  • de maatregel dat de eigen bijdrage voor een verblijf in een AWBZ instelling minstens 400 euro per maand moet zijn.
Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie en nuttige links
zorgverzekering.startpagina.nl

United Insurance lanceert zorgvergelijker op website

Om de keuze voor een zorgverzekering makkelijker te maken is een onafhankelijke vergelijker aan de website toegevoegd. Op ieder onderdeel van de dekking kan worden ingezoomd en zelfs tot op het betreffende artikel in de polisvoorwaarden. Op hoofditems wordt de dekking gewaardeerd met een een aantal sterren waarmee de kwaliteit van de dekking wordt aangeven. Van iedere maatschappij die in de vergelijker is opgenomen, kunnen ook alle premies worden vergeleken. Via http://www.unitedinsurance.nl/zorgverzekering/vergelijken.php wordt de vergelijker direct gevonden. De onderliggende gegevens zijn afkomstig van Zorgweb, een onafhankelijke partij. United Insurance heeft hier geen invloed op. Aansprekende websites waaronder Kiesbeter maken ook gebruik van deze gegevens.

maandag 8 november 2010

41% stijging zorgverzekering leidt tot 7,9% overstappers

De fiks hogere zorgpremies voor 2011 schudt de consument wakker. Wisselde vorig jaar slechts 4% van de verzekerden van zorgverzekeraar, op dit moment geeft 7,9% aan over te willen stappen. Dat is een enorme sprong ten opzichte vorige week toen 5,2% aangaf te gaan switchen. Al dus de vergelijkingssite Independer.

Consumenten beseffen blijkbaar dat de zorgverzekering onbetaalbaar dreigt te worden. Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel zijn de kosten voor de kale basisverzekering gemiddeld met 41% gestegen. De basispremie steeg ‘slechts’ met 18%, de overige 23% komt voor rekening van de overschakeling in 2008 van de no claimkorting naar het verplichte eigen risico. In plaats van een premieteruggave bij niet of weinig gebruik van zorg, moeten verzekerden nu eerst een vast bedrag aan zorgkosten zelf betalen voordat de verzekeraar uitkeert. Ook de jaarlijkse verhoging van dit eigen risico draagt bij aan de premiestijging.

Voor 2011 ging het Ministerie van VWS uit van een gemiddelde stijging van 9%. Verzekeraars konden tot nu toe ongestraft de premies verhogen, omdat verzekerden niet massaal overstapten. Zouden ze dat wel doen dan krijgt marktwerking echt een kans. Daarom roept Independer.nl verzekerden op dit jaar wel over te stappen. Niet alleen om de eigen verzekeraar een signaal af te geven, maar ook omdat met overstappen vaak honderden euro’s tot wel 1000 euro (gezin) kan worden bespaard.

Om de premiestijgingen in de toekomst te beperken zouden verzekeraars de groei in zorgkosten moeten beperken, bijvoorbeeld door meer aan zorgsturing te doen en goedkopere zorg in te kopen . Consumenten kunnen dan kiezen tussen een dure polis met volledige keuzevrijheid ten aanzien van hun zorgverlener of een lagere premie met een beperkte keuzevrijheid.

Bron: Independer.nl

De Goudse beperkt stijging zorgpremie tot 5,8%

De Goudse is erin geslaagd om de stijging van de zorgpremie beperkt te houden. Met een toename van slechts 5,8% blijft De Goudse ver onder het landelijke gemiddelde van 10%. De maandpremie van de basisverzekering van De Goudse bedraagt € 105,75.

Premie 2011
‘Wij zijn verheugd dat we erin geslaagd zijn om de stijging voor onze relaties binnen de perken te houden’, aldus Peter Leermakers, directeur Schade en Inkomen van De Goudse. ‘Maar ook wij ontkomen er niet aan dat de premie omhoog moet vanwege overheidsmaatregelen en hogere zorgkosten. Bovendien is er in de voorgaande jaren een tekort ontstaan in het zorgverzekeringsfonds van de overheid omdat de zorgkosten toen te laag geraamd zijn. En dat moet nu worden aangevuld. De maandpremie voor de basisverzekering bedraagt bij ons nu € 105,75 maar wie deelneemt via een collectief contract betaalt aanzienlijk minder. Het verschil loopt al snel op tot 10%.’

Aanvullende verzekeringen
De premies van de aanvullende verzekeringen van De Goudse stijgen met een nog lager percentage. Met zo’n 4% is De Goudse er ook hierbij in geslaagd om ver onder het landelijke gemiddelde te blijven. Tegelijkertijd zijn er verbeteringen in de dekkingen aangebracht. Zo is vergoeding van anticonceptie in de aanvullende verzekeringen ondergebracht en is op de verschillende tandartsverzekeringen de vergoeding voor orthodontische hulp uitgebreid.

De Friesland Zorgverzekeraar's premie stijgt met 8,3 %

De premie voor de Basisverzekering van De Friesland Zorgverzekeraar stijgt met € 8,- per maand naar € 103,90. Met 8,3 procent is de toename lager dan de overheid heeft berekend (10 procent). Dit is mogelijk door de sterke financiële positie van De Friesland. In de aanvullende verzekeringen zijn de pakketten uitgebreid met ruimere vergoedingen voor tandzorg en orthodontie en de pil komt in een aanvullend pakket. Verder investeert De Friesland veel in verbetering van de kwaliteit van zorg en de ontwikkeling van nieuwe zorgconcepten en kunnen verzekerden volgend jaar het eigen risico gespreid betalen.

Volgens de overheid gaat de premie voor de Basisverzekering gemiddeld met € 105,- per jaar omhoog, bij De Friesland is dat € 96,-. De toename is enerzijds het gevolg van de groeiende vraag naar zorg en anderzijds de tekorten als gevolg van te krappe ramingen door de overheid de afgelopen jaren. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot € 500,- kunnen verzekerden hun premie nog fors terugbrengen tot € 78,90 per maand.

Zorgkiezer
Dat de service goed is tegen een scherpe prijs, blijkt ook uit de uitverkiezing van De Friesland tot beste zorgverzekeraar door klanten van de vergelijkingssite Zorgkiezer. Zij keken onder meer naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit van de geboden zorg, de afhandeling van declaraties en de bereikbaarheid en persoonlijke service. Bij het jaarlijkse Nivel onderzoek naar de kwaliteit van zorgverzekeraars scoort De Friesland al jaren achtereen rond de 8, daarmee behorend tot de top van beste zorgverzekeraars.

Orthodontie
De aanvullende verzekeringen stijgen voor de meest gangbare pakketten met € 2,20 tot € 3,00 per maand, afhankelijk van het pakket en voor tandzorg van € 1,45 tot € 3,00 per maand. Daarvoor is de pil meeverzekerd, is de dekking voor fysiotherapie uitgebreid, evenals die voor alternatieve zorg.

Orthodontie wordt voor 100 procent vergoed tot een maximumbedrag. Dit geldt ook voor de kosten van vullingen, consulten, verdoving en mondhygiëne bij de tandarts. Ook hier geldt een vergoeding van 100 procent tot een maximum afhankelijk van het pakket. De eigen bijdrage van 20 procent vervalt hiermee.

Eigen risico
Klanten kunnen het eigen risico van € 170,- per jaar vanaf volgend jaar gespreid betalen. Hiermee wordt voorkomen dat, zeker chronisch zieken, dit bedrag aan het begin van het jaar in een keer moeten ophoesten. Soms twee keer, wanneer een partner ook veelvuldig gebruik moet maken van zorg. Met deze maatregel wil De Friesland haar trouwe leden tegemoet komen. Dat doet ze ook met allerlei kortingen op producten als de Zorggids Dr. Yep, die objectieve informatie geeft over waar de beste zorg te krijgen is, of op zaken als rollators en fietshelmen.