vrijdag 23 september 2011

Nederland vreest voor premiestijging van 8 procent

Nederlanders verwachten dat de premie van de zorgverzekering met 8 procent zal gaan stijgen per 1 januari 2012. Daarnaast denken ze dat het eigen risico met ruim 25 euro omhoog zal gaan. Ruim 8 procent van de Nederlanders is van plan om per 1 januari over te stappen naar een andere verzekeraar. 50 procent weet het nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl

Het kabinet heeft besloten dat het eigen risico in 2012 naar 220 euro zal gaan, dat is een stijging van maar liefst 50 euro. De gemiddelde premie van de basisverzekering stijgt naar 1222 euro. Ook wordt het basispakket uitgekleed. Zo komen de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen voor eigen rekening. Dieetadvies, maagzuurremmers en het stoppen met roken-programma verdwijnen ook uit het basispakket. 

Van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten de zorgverzekeraars gezamenlijk 500 miljoen euro extra aan eigen vermogen hebben. Dat zou in principe geen probleem moeten zijn, want de meeste verzekeraars hebben al genoeg geld in kas. Toch zullen een aantal verzekeraars hun eigen vermogen moeten gaan aanvullen. Dit kan ook gevolgen gaan hebben voor de premie. DNB maakt zich ook zorgen om de te lage premie van de autoverzekering. Naar aanleiding van die bezorgdheid hebben diverse autoverzekeraars de premie verhoogd. 

Meer overstappers verwacht
“Vorig jaar kozen uiteindelijk 900.000 mensen voor een andere verzekeraar. Dat komt neer op 5,5 procent. Terwijl vorig jaar rond deze tijd nog maar 3 procent aan gaf te willen overstappen. Nu geeft 8 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn om over te stappen. Daarnaast is de groep twijfelaars ook een stuk groter. 50 procent van de Nederlanders geeft aan nog niet te weten of ze bij hun huidige verzekeraar blijven. Vorig jaar twijfelde 30 procent, hierdoor verwachten wij dat er meer mensen gaan switchen”, aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Veel Nederlanders laten nog te veel geld liggen “Wij verwachten dat de premie weer flink zal gaan stijgen. Half november ontvangen consumenten een aanbieding van hun huidige zorgverzekeraar. Het is aan te raden om de aanbieding goed te vergelijken met andere verzekeringen, want waarschijnlijk kunnen zij honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen,” aldus Erik Hordijk. 

Nieuwe zorgverzekering
Elke verzekerde heeft tot 1 januari 2012 de tijd om de oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden voor een nieuwe zorgpolis kan tot 1 februari 2012. Wanneer de verzekerde niets doet, blijft hij automatisch verzekerd bij zijn huidige zorgverzekering.

Leestip: Geschiedenisboek "Van Achlum naar Achmea"

Verzekeraar Achmea en uitgever Walburg Pers presenteerden op 16 september het boek over de coöperatieve ontstaansgeschiedenis van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Het eerste exemplaar van het boek is in ontvangst genomen door oud-premier Jan Peter Balkenende. Tijdens een bijeenkomst in Paleis Soestdijk ontving Balkenende het boek uit handen van Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea.


Het boek "Van Achlum naar Achmea. De historische route naar een coöperatieve verzekeringsgroep" bevat de geschiedenis van Achmea en is behalve het verhaal van een gestaag groeiend verzekeringsbedrijf, óók een beschrijving van 200 jaar economische, sociale, politieke en culturele ontwikkelingen in Nederland en laat zien hoe ons land zich heeft ontwikkeld tot de huidige verzorgingsstaat.

"Van Achlum naar Achmea" is daarmee een spiegel van de Nederlandse samenleving. De wortels van het bedrijf liggen geografisch gezien ver uit elkaar, onder andere in Friesland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Het lukte Achmea om, vasthoudend aan haar coöperatieve achtergrond, diverse sporen bij elkaar te brengen en uit te groeien tot marktleider. In het boek wordt ook ingegaan op de worstelingen die dat soms met zich meebracht.

Eindredacteur Ton Duffhues: "De geschiedenis toont aan dat coöperatief verzekeren meer stabiliteit in het bedrijf brengt en de risico's beduidend minder zijn. Terwijl de verschijningsvorm coöperatie - het verenigen van elkaars kracht op basis van welbegrepen eigenbelang - niet soft of ouderwets is, maar juist heel zakelijk." Met dit uitgangspunt wil Achmea het debat onder historici, politicologen, bestuurskundigen en bedrijfseconomen in gang zetten over de rol van de coöperatieve verzekeraar in de Nederlandse samenleving.

Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekwinkels.

UNITED INSURANCE BIEDT ALERT SERVICE PREMIE ZORGVERZEKERING 2012

In de loop van november maken zorgverzekeraars 1 voor 1 het aanbod en de premies voor het nieuwe jaar bekend. Voor consumenten het moment om de eigen premie te vergelijken met het aanbod van anderen.

Om de toegang tot de nieuwe premies te vergemakkelijken biedt United Insurance de Premie 2012 Alert Service. Via e-mail worden consumenten direct geinformeerd zodra nieuwe premies bekend worden gemaakt.

De Alert Service is via de website te vinden, http://www.unitedinsurance.nl/zorgverzekering/nieuwe-premies-alert-service.php.