zaterdag 22 oktober 2011

Wat verandert er in 2012 in de zorg?

Volgend jaar gaat er wettelijk veel veranderen op het gebied van de zorgverzekeringen. De overheid heeft bepaald dat de premie van de basisverzekering voor iedereen omhoog gaat en de vergoedingen omlaag. Hieronder de meest relevante veranderingen uit de Miljoenennota voor 2012 op een rij gezet.

De wijzigingen 2012
  • De premies voor de basisverzekering gaan omhoog.
  • Het eigen risico stijgt van € 170 naar € 220.
  • Uit het basispakket verdwijnen maagzuurremmers, dieetadviezen en stoppen met roken.
  • Ook zullen er vanuit de basisverzekering minder fysiotherapiebehandelingen worden vergoed.
  • De inkomensafhankelijke premie zorgverzekering stijgt.
  • De zorgtoeslag daalt.
  • Het kabinet bezuinigt in 2012 op de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.
  • Er komt een eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.
  • De eigen bijdrage in zorginstellingen (AWBZ) gaat omhoog.

Kwaliteit van de zorg in Nederland

Het verschil in kwaliteit van zorg en zorgverleners wordt de laatste tijd veelvuldig besproken in de media. Maar hoe komt u er nu achter waar de beste kwaliteit zorg wordt verleend? Op de website van ZorgkaartNederland vindt u ervaringen van patiënten met huisarts, tandarts, fysiotherapeut of ziekenhuis. De Zorgzoeker helpt u met het vinden van kwalitatief goede zorgverleners.

Opvallend meer overstappers zorgverzekering 2012

Ruim 9 procent van de Nederlanders is van plan om per 1 januari over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Voor de bekendmaking van de kabinetsplannen wilde 8 procent overstappen. Ondanks dat de stijging van de premie van de eerste zorgverzekeraar lager is dan mensen hadden verwacht, willen toch meer mensen veranderen van zorgverzekering. Het aantal twijfelaars is wel afgenomen: 33 procent in oktober tegen 50 procent in september. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.




Mannen vs. vrouwen
Opvallend is dat mannen sneller geneigd zijn om over te stappen dan vrouwen: 12 procent van de mannen wil graag veranderen van zorgverzekering tegen 6 procent van de vrouwen.

Waarom overstappen?
“De belangrijkste redenen om over te stappen is het vinden van een goedkopere zorgverzekering en een betere dekking,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.