zondag 27 februari 2011

Zorgpremie stijgt opnieuw in 2012

De zorgpremie zal volgend jaar naar verwachting met 60 euro per jaar toenemen. Nederlanders moeten gemiddeld ongeveer 1274 euro per jaar gaan betalen. Dat blijkt volgens het FD (24 februari) uit vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau. De CG-Raad vindt dat de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van goede zorg met de steeds maar oplopende zorgpremie in het geding komt.

De verwachte premiestijging staat niet op zichzelf. Er is ook sprake van een verschraling van het basispakket, de toename van eigen betalingen voor onder meer medicijnen en de verhoging van het eigen risico. In het regeerakkoord is bovendien het voornemen opgenomen om de zorgtoeslag af te bouwen.

MarktwerkingDaarnaast wil het kabinet de compensatie afbouwen die verzekeraars krijgen voor mensen met zorgkosten om de marktwerking te bevorderen. Dit kan wederom tot hogere een hogere premie leiden, zo heeft Zorgverzekeraars Nederland eerder gezegd. Een verdere toename van de marktwerking heeft dus negatieve financiële gevolgen voor de verzekerden, terwijl die juist zou moeten zorgen voor meer concurrentie en daarmee voor goedkopere zorg.

Er zijn nu al heel veel wanbetalers binnen de Zorgverzekeringswet. Door de verhoging van de premies zal hun aantal verder oplopen. Verder neemt de kans toe dat steeds meer mensen om financiële redenen afzien van het afsluiten van een aanvullende verzekeringen.

InkomensafhankelijkDe CG-Raad is voorstander van het meer inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremie. Op die manier kan de premie voor mensen met lage inkomens betaalbaar blijven. Daarnaast wil de CG-Raad samen met overheid, verzekeraars en relevante partijen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om via het beter organiseren van zorg de kosten te beheersen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Bron: CG-Raad