dinsdag 23 november 2010

Van Miltenburg lid Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar

Ben van Miltenburg (48) is na een interim-periode definitief benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar. De Friesland is verheugd dat Van Miltenburg wil blijven. Daarmee is de continuïteit en stabiliteit van het bestuur verzekerd. Gelijktijdig met de benoeming van Van Miltenburg treedt Hans Wezenaar af als voorzitter van de Raad van Commissarissen, omdat zijn statutaire zittingsperiode is afgelopen. Hij wordt opgevolgd door Jan Ploeg. 

Met de benoeming van Van Miltenburg kiest De Friesland voor continuïteit. Van Miltenburg is een half jaar geleden aangetrokken om op tijdelijke basis een belangrijke rol te spelen in de realisatie van het Strategisch Plan wat De Friesland op 1 maart heeft gepresenteerd. Daar gaat hij nu, samen met bestuursvoorzitter Diana Monissen, op volle kracht mee door.

Vernieuwing 
Een belangrijk deel van de toen aangekondigde vernieuwingstrajecten uit het Strategisch Plan is door de Raad van Bestuur in gang gezet. Zo is onlangs de nieuwe landelijke zorgverzekering voor gezinnen Kiemer gepresenteerd. Verder lopen er belangrijke trajecten om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren en het gebruik van E-health te stimuleren. De maatschappelijke rol op het gebied van preventie, leefbaarheid en kwaliteit van leven krijgt vorm met preventieprojecten voor jeugd in wijken en op scholen.

Samenwerking
De samenwerking tussen bestuursvoorzitter Diana Monissen en Van Miltenburg verliep zo goed, dat Van Miltenburg er voor koos te blijven. Daarmee voldoet De Friesland ook aan de eis van De Nederlandsche Bank dat een zorgverzekeraar een tweehoofdige Raad van Bestuur moet hebben. Van Miltenburg heeft relevante managementervaring opgedaan, zowel binnen de zorg (GGZ, Farma, Zorgverzekeringen) als in het onderwijs (universiteit) en het bedrijfsleven (Telecom/ICT). Daarnaast heeft hij advieswerk gedaan voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Nieuwe voorzitter 
Tijdens de gisteravond gehouden ledenraad is voorzitter Hans Wezenaar van de Raad van Commissarissen afgetreden. Zijn zittingsperiode is na 8 jaar afgelopen. Wezenaar was op speciaal verzoek van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen enkele maanden langer aangebleven tot de ondertekening van de fusieovereenkomst met Achmea. Nu dat goed loopt en er een tweehoofdige Raad van Bestuur is benoemd, trekt hij zich terug.

Opvolger als voorzitter is Jan Ploeg, die al enkele jaren jaar deel uitmaakt van de Raad van Commissarissen. Ploeg heeft meerdere toezichthoudende functies onder andere binnen de gezondheidszorg en hij is oud gedeputeerde van de provincie Fryslân.

Tweederde polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt in 2011

Alle Nederlanders hebben de premie en polisvoorwaarden voor 2011 van hun zorgverzekeraar ontvangen. De prijsstijging van aanvullende zorgverzekeringen loopt uiteen van enkele procenten tot 55 procent. Daartegenover staat dat bijna tweederde van de polisvoorwaarden wijzigt. In slechts een kwart van de gevallen betekenen de wijzigingen een duidelijke verbetering van de polis. Dat blijkt uit onderzoek de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl naar de zorgpolissen van bijna alle verzekeraars.

Onderzoek poliswijzigingen
Verzekeringssite.nl onderzocht in totaal 29 zorgverzekeraars. De voorwaarden van de meest gekozen onderdelen (fysiotherapie, brillen, orthodontie, psychologische hulp, alternatieve geneeswijzen) zijn vergeleken met die van 2010. In totaal blijkt 62,3 procent van de polissen gewijzigd. De vergoedingen zijn in 26 procent van de gevallen uitgebreid. Bij 11,6 procent is sprake van een verslechtering. Tot slot is 24,7 procent van de vergoedingen deels uitgebreid en deels verslechterd. Ruim 40 procent van de zorgverzekeraars heeft alleen verbeteringen doorgevoerd: Agis, Azivo, ONVZ, OZF Achmea, Pro Life, SIZ, Salland, Trias, Turien & Co, Univé en VGZ.

Meeste wijzigingen in dekking fysiotherapie
Zorgverzekeraars hebben veel gewijzigd in de dekking voor fysiotherapie. Een kwart van de polissen toont een uitbreiding van de vergoeding (tegenover 13 procent in 2010). Tegelijkertijd verslechterd 13 procent van de polissen op dit punt (in 2010 was dit nog 18 procent). Bij 70,3 procent van de polissen is de vergoeding voor brillen gelijk gebleven. Daar waar een wijziging is doorgevoerd, is meestal sprake van een verbetering.


Polisvoorwaarden
Ongewijzigd
Uitgebreid
Verslechterd
Deels uitgebreid,
deels verslechterd
Fysiotherapie
58,2%
25,3%
13,0%
3,4%
Brillen
70,5%
24,0%
2,7%
2,7%
Orthodontie
90,4%
2,7%
6,8%
0,0%
Psychologische hulp (1e lijn)
71,2%
16,4%
8,2%
4,1%
Alternatieve geneeswijzen
82,2%
8,9%
7,5%
1,4%
Totaal
37,7%
26,0%
11,6%
24,7%


Wensen medische zorg in 2011
“Doordat zorgverzekeraars over de gehele linie een ongekend forse premieverhoging doorvoeren, zijn verzekerden sinds jaren weer massaal aan het vergelijken geslagen”, aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “Maar mensen doen er verstandig aan om niet alleen te kijken naar de gestegen prijs van hun zorgverzekering. Want ook de polisvoorwaarden wijzigen komend jaar op tal van punten. Via een online vergelijking ontdekt men heel eenvoudig welke zorgverzekering het beste aansluit op de eigen wensen voor medische zorg in 2011.”

Forse prijsstijging zorgverzekering 2011
Nederlanders betalen in 2011 gemiddeld 150 euro meer aan premie voor hun zorgverzekering. Dat is de grootste prijsstijging sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006. Het premieverschil tussen de zorgverzekeraars is enorm. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is ruim 275 euro. Gemiddeld stijgt de basispremie met 9 procent. Hiermee komt de gemiddelde basisverzekering uit op 1.256 euro per jaar.

maandag 22 november 2010

Ruim 1,7 miljoen zorgverzekerden komen in beweging

De belangstelling voor zorgverzekeringen is dit jaar vele malen groter dan andere jaren. Via Independer.nl zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar al vijf maal zoveel zorgverzekeringen afgesloten. 

Onderzoeksbureau TNS NIPO meet de bereidheid tot overstappen voor Independer.nl en ziet de belangstelling wekelijks stijgen. Half oktober was deze nog 4,9%, deze week geeft 10,6% (1.750.000 verzekerden) aan te willen overstappen. In 2009 wisselde slechts 4,3% van zorgverzekeraar. De resultaten worden wekelijks gepubliceerd op: http://www.independer.nl/zorgverzekering/info/overstapmonitor.aspx

Google laat zien dat er dit jaar veel meer op het woord ‘zorgverzekering’ wordt gezocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het bezoek op Independer.nl is fors gestegen. Op 21 november 2010 lag het aantal bezoeken in de eerste drie weken van de maand op bijna 600.000, vorig jaar was dat op dezelfde datum 300.000. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Independer.nl verwacht dit jaar het grootste aantal overstappers sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. “De forse stijging van de zorgverzekeringspremies heeft veel Nederlanders eindelijk wakker geschud. Dit jaar stijgen de premies met gemiddeld 10%, maar in totaal zijn de kosten voor de basisverzekering sinds 2006 met maar liefst 41% gestegen”, aldus Edmond Hilhorst, mede-oprichter van Independer.nl.

TNS NIPO heeft ook voor Independer.nl onderzocht waarom consumenten overstappen. 42% stapt over vanwege een goedkopere premie, 21% omdat ze elders een betere dekking kunnen krijgen. Edmond Hilhorst: “Consumenten zien in dat ze geen genoegen hoeven te nemen met de jaarlijkse premieverhoging van hun verzekeraar. Wij zeggen al jaren dat mensen door goed te vergelijken bij een andere verzekeraar een vergelijkbaar pakket voor een lagere premie kunnen krijgen.“ Hilhorst hoopt dat de massale opzeggingen ervoor zorgen dat de voortdurende premiestijgingen van de afgelopen jaren getemperd worden. “Pas als verzekeraars klanten gaan verliezen, gaan ze echt sturen op de zorgkosten en bekijken hoe ze klanten kunnen behouden”, aldus Independer.nl.

zondag 21 november 2010

Pil en rollator blijven in pakket, wat volgt?

Zowel de coalitie als de oppositie hebben veel oog voor belangen van chronisch zieken en gehandicapten. Dat blijkt uit de eerste begrotingsdebatten over de zorg van dit kabinet. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelde dat een van haar grote doelen is ,,premiebetalers meer zorg voor hun geld te geven.’’

De brief die de CG-Raad voorafgaand aan het debat aan de Tweede Kamer stuurde, is meermaals in de debatten aangehaald.

Goed nieuws
Heel verheugend is dat de pil in het basispakket blijft voor vrouwen met endometriose. Hierop heeft de CG-Raad aangedrongen. De aandoening kan bloedingen veroorzaken in de buikholte. Met anticonceptie kan endometriose vaak onder controle worden gehouden. Hiermee wordt een duidelijke keuze gemaakt om voor chronisch zieken een uitzondering te maken. Dit getuigt van visie.

Goed nieuws is ook dat de rollator waarschijnlijk in het basispakket blijft. Daar heeft een grote Kamermeerderheid op aangedrongen. De CG-Raad heeft er steeds op gehamerd dat de rollator nodig is, vanwege de preventieve werking tegen val-incidenten. De CG-Raad is dan ook blij dat de plannen om die uit het pakket te schappen teruggedraaid lijken te worden.

Lage ziektelast
De regering is nog wel van plan alles met een ‘lage ziektelast’ uit het basispakket te schrappen. Voor chronisch zieken zijn die middelen vaak noodzakelijk. De CG-Raad zal de politiek daarop blijven wijzen. De minister heeft tijdens de debatten laten weten begin 2011 met een brief te komen waarin ze de plannen verder zal verduidelijken.

Daarnaast gaat de AWBZ flink op de schop. Een deel wordt naar gemeenten overgeheveld, een ander deel gaat naar zorgverzekeraars. De minister heeft aangegeven dat de plannen daarvoor zullen worden uitgewerkt. Sommige politieke partijen, en ook cliënten, vrezen voor de gevolgen.

Stapeling kosten
In het debat is ook gesproken over de verlaging van de zorgtoeslag. Dit is een van de vele maatregelen die mensen in hun portemonnee gaan voelen. De bezuiniging van 2,9 miljoen euro op deze toeslag zal 5,2 miljoen mensen treffen, vooral degenen met een laag tot modaal inkomen. De CG-Raad roept de minister op oog te houden voor de stapeling van kosten; stijging ziektekostenpremie, verhoging eigen risico en minder compensatie via de Wtcg.

Bron: CG-Raad

Overal overstappen met TakeCareNow.nl

Volgens Agis zorgverzekeringen lanceert men met de mobiele versie van  TakeCareNow! de eerste mobiele zorgverzekeringsite waar je direct kan overstappen. Ik vraag me af of men dit echt gaat doen maar wat Agis wel door heeft is dat internet aan het veranderen is en mobiel steeds belangrijker wordt.

Via onderstaande QR code is in ieder geval de site op te roepen. Voor meer uitleg over een QR code klik hier.
code