zondag 21 november 2010

Pil en rollator blijven in pakket, wat volgt?

Zowel de coalitie als de oppositie hebben veel oog voor belangen van chronisch zieken en gehandicapten. Dat blijkt uit de eerste begrotingsdebatten over de zorg van dit kabinet. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelde dat een van haar grote doelen is ,,premiebetalers meer zorg voor hun geld te geven.’’

De brief die de CG-Raad voorafgaand aan het debat aan de Tweede Kamer stuurde, is meermaals in de debatten aangehaald.

Goed nieuws
Heel verheugend is dat de pil in het basispakket blijft voor vrouwen met endometriose. Hierop heeft de CG-Raad aangedrongen. De aandoening kan bloedingen veroorzaken in de buikholte. Met anticonceptie kan endometriose vaak onder controle worden gehouden. Hiermee wordt een duidelijke keuze gemaakt om voor chronisch zieken een uitzondering te maken. Dit getuigt van visie.

Goed nieuws is ook dat de rollator waarschijnlijk in het basispakket blijft. Daar heeft een grote Kamermeerderheid op aangedrongen. De CG-Raad heeft er steeds op gehamerd dat de rollator nodig is, vanwege de preventieve werking tegen val-incidenten. De CG-Raad is dan ook blij dat de plannen om die uit het pakket te schappen teruggedraaid lijken te worden.

Lage ziektelast
De regering is nog wel van plan alles met een ‘lage ziektelast’ uit het basispakket te schrappen. Voor chronisch zieken zijn die middelen vaak noodzakelijk. De CG-Raad zal de politiek daarop blijven wijzen. De minister heeft tijdens de debatten laten weten begin 2011 met een brief te komen waarin ze de plannen verder zal verduidelijken.

Daarnaast gaat de AWBZ flink op de schop. Een deel wordt naar gemeenten overgeheveld, een ander deel gaat naar zorgverzekeraars. De minister heeft aangegeven dat de plannen daarvoor zullen worden uitgewerkt. Sommige politieke partijen, en ook cliënten, vrezen voor de gevolgen.

Stapeling kosten
In het debat is ook gesproken over de verlaging van de zorgtoeslag. Dit is een van de vele maatregelen die mensen in hun portemonnee gaan voelen. De bezuiniging van 2,9 miljoen euro op deze toeslag zal 5,2 miljoen mensen treffen, vooral degenen met een laag tot modaal inkomen. De CG-Raad roept de minister op oog te houden voor de stapeling van kosten; stijging ziektekostenpremie, verhoging eigen risico en minder compensatie via de Wtcg.

Bron: CG-Raad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten