woensdag 28 september 2011

Zorgverzekering DSW in 2012 36 euro duurder

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de premie voor de zorgverzekering 2012 bekendgemaakt. De premie van DSW wordt 102,50 euro. De jaarpremie van DSW stijgt met 36 euro, een stijging van 3 procent.

De stijging van premie voor de zorgverzekering van 2012 is beperkt, omdat het eigen risico fors stijgt van 50 euro naar 220 euro. Daarnaast wordt het basispakket verder uitgekleed. Het kabinet voorspelde tijdens Prinsjesdag dat de premie met 11 euro omhoog zou gaan, maar de zorgpremie van DSW stijgt met 36 euro. Zorgverzekeraar Menzis maakte onlangs al bekend een stijging van 20 à 30 euro te verwachten. Samen met het verhoogde eigen risico en de verwachte premiestijging van de aanvullende verzekeringen is iemand die veel zorg gebruikt in 2012 ongeveer 100 euro duurder uit.

Premiestijging
De zorgpremies zijn de laatste jaren fors gestegen. De zorgkosten zijn ook flink gestegen ondanks de maatregelen van de overheid. Daarnaast moeten zorgverzekeraars in 2012 meer eigen vermogen aanhouden. Dat heeft minister De Jager van financiën onlangs besloten. De risico’s voor zorgverzekeraars nemen steeds meer toe. Om dit op te kunnen vangen heeft De Nederlandsche Bank bij de minister aangegeven, dat de zorgverzekeraars meer eigen vermogen in kas moeten hebben. Dit extra vermogen, kan ook via extra premie worden opgebouwd.

In de afgelopen jaren heeft het ministerie van Volksgezondheid te laag ingeschat. Een macronacalculatie compenseerde de zorgverzekeraars voor de gevolgen van te lage kostenramingen van de overheid. De correctie vervalt per 2012 dus moeten zorgverzekeraars het risico van een te lage kostenraming door de overheid zelf afdekken. Hierdoor gaat de premie onhoog.

DSW wederom als eerste, waarom eigenlijk?
Net als voorgaande jaren maakt DSW ook dit jaar als eerste de premie van de basisverzekering bekend. DSW is hiermee de grote verzekeraars ver voor. Elk jaar spelen de zorgverzekeraars een spel rond het bekendmaken van de premies. Komt een verzekeraar vroeg met haar premies, dan loopt die het risico dat een concurrent onder de premie gaat zitten. De verzekeraar prijst zichzelf daarmee uit de markt. Aan de andere kant kan een verzekeraar ook niet te laag gaan zitten, want een grote verzekeraar voelt elke euro die minder in rekening wordt gebracht. Op een totaal van drie miljoen verzekerden betekent het direct 36 miljoen euro minder inkomsten per jaar. 

Scherpe premie
DSW-directeur Chris Oomen trekt zich niets aan van de grote verzekeraars en kiest voor een eigen strategie. DSW is een zorgverzekeraar met relatief grote reserves en is daardoor minder afhankelijk van wat andere verzekeraars doen. DSW sluit ook geen collectieve contracten met hoge kortingen. Volgens Oomen tasten die het solidariteitsprincipe van de zorgverzekering aan. DSW kiest daarom voor een individuele zorgverzekering met een scherpe premie. Daarmee zet de verzekeraar de grote zorgverzekeraars onder druk. Die hebben namelijk wel te maken met collectieve contracten met hoge kortingen. 

Collectiviteitskortingen
De grote zorgverzekeraars als Agis, CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea moeten bij het bepalen van hun premie rekening houden met de collectiviteiten. Als zij op het prijsniveau van DSW gaan zitten, maken ze verlies op de collectieve contracten. Als ze er voor kiezen om flink boven DSW te gaan zitten, lopen ze het risico om klanten te verliezen aan verzekeraars als DSW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten