vrijdag 12 november 2010

Zorgverzekering - Eigen risico

Bij het basispakket van uw zorgverzekering hoort een eigen risico. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen als u zorg nodig heeft. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg, en er zijn speciale regelingen voor bepaalde groepen mensen. Hoe dat zit leest u hier.


Verplicht of vrijwillig eigen risico voor zorgverzekering
Iedereen van 18 jaar en ouder heeft in de basisverzekering een verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico in 2011 is 170 euro. Als u zorg nodig heeft, moet u dus de eerste 170 euro aan kosten zelf betalen.

Niet alle zorg valt onder uw verplichte eigen risico. Voor bijvoorbeeld de huisarts en kraamzorg geldt het eigen risico niet. Op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) leest u voor welke zorg het verplichte eigen risico niet geldt.

Naast het verplichte eigen risico kunt u bij sommige verzekeraars ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. U kiest dan voor een eigen risico van 270, 370, 470, 570 of 670 euro. Uw maandelijkse premie is dan lager.

Compensatie eigen risico voor chronisch zieken in 2011
Bepaalde groepen chronisch zieken kunnen in 2011 een financiële compensatie voor het eigen risico krijgen. De overheid betaalt dan een deel van het eigen risico terug. De regeling is er om mensen met hoge zorgkosten tegemoet te komen. Lees meer hierover op de site van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en de site van het ministerie van VWS.


Vrijstelling verplicht eigen risico 2011
Zorgverzekeraars hebben sinds 2009 extra mogelijkheden om het verplicht eigen risico gedeeltelijk of helemaal niet in rekening te brengen. U kunt hiervan profiteren als u: 
  • zorg inroept bij een 'voorkeursaanbieder', een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt;
  • gebruik maakt van genees- of hulpmiddelen die de zorgverzekeraar aanbeveelt;
  • een preventieprogramma volgt voor diabetes, depressie, hart- en vaatziekten, chronisch obstructief longlijden of overgewicht.
Let op: Verzekeraars beslissen zelf of ze het eigen risico niet, gedeeltelijk of volledig in rekening brengen. Er bestaan dus verschillen tussen verzekeraars.

Bekijk het overzicht van verzekeraars waarbij u een vrijstelling verplicht eigen risico kunt krijgen.

Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie en nuttige links
zorgverzekering.startpagina.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten