zaterdag 26 februari 2011

Ritten-quota leidt tot 'creatieve' aanpak ambulancediensten

Onnodige ambulanceritten zorgen ervoor “dat we de zorg nog duurder maken dan die al is en dat premies meer omhoog gaan dan ze zouden moeten”, stelde Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland donderdagavond in het actualiteitenprogramma Uitgesproken EO.

Aanleiding voor de uitspraak is een vertrouwelijk memo van directeur Ger Jacobs van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord dat de programmamakers in handen hadden gekregen. In de memo lijkt het bedrijf werknemers aan te sporen tot het inzetten van ambulances voor kleine kwalen waarbij ambulancevervoer eigenlijk niet noodzakelijk is. Doel is om aan de rittenquota te voldoen, vastgesteld door de overheid. In een reactie op de ontwikkelingen bij het ambulancebedrijf stelt Hasekamp dat het onaanvaardbaar is als er inderdaad onnodige ritten vanuit financiële overwegingen plaatsvinden. “Elke zorgaanbieder die onnodige zorg levert, legt daarmee een onterechte rekening neer bij de premiebetaler”. De volgende stap is volgens Hasekamp nagaan of er inderdaad sprake is van frauduleuze praktijken. Als dit zo blijkt te zijn, dan zullen eventueel benadeelde zorgverzekeraars maatregelen nemen, verwacht Hasekamp.

Verkeerde prikkels
Zorgverzekeraars zijn niet betrokken geweest bij het Convenant Ambulancezorg dat de overheid met de sector heeft afgesloten. “Er is destijds gewaarschuwd dat daar verkeerde prikkels in zaten. Voor de toekomst willen wij naar een model met een tijdelijke concessie waarin ambulancebedrijven grotendeels worden beloond op basis van een vast budget, gekoppeld aan een aantal prestatie indicatoren”, voegt Hasekamp toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten