zaterdag 26 februari 2011

Zorgverzekeraars krijgen grotere rol

Als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt krijgen verzekeraars de komende jaren een grotere rol bij het verdelen van het beschikbare geld over verschillende ziekenhuizen. De verzekeraars zullen dan moeten beslissen welke ziekenhuizen klinieken meer of minder geld krijgen.

Failliet door plannen
Het nieuwe systeem zou goed nieuws zijn voor snelgroeiende privéklinieken. Die waren van mening dat een individueel groeiplafond voor hen funest zou zijn. De plannen van Schippers zouden voor hun dus voordelig zijn. Aan de andere kant is het slecht nieuws voor slecht presterende ziekenhuizen en klinieken die door de plannen failliet zouden kunnen gaan.
Concurrentie en innovatie

Op dit moment worden ziekenhuizen betaald uit vaste budgetten. Per 2012 zullen zij betaald worden per behandeling. Dit moet voor meer concurrentie en innovatie zorgen. Wel voorzien de plannen van de minister in een overgangsfase tot 2015 waarin het risico van kostenexplosies zo veel mogelijk beperkt wordt. Om hiervoor te zorgen heeft de minister afspraken gemaakt met medisch specialisten, bijvoorbeeld dat hun honorarium de komende jaren niet met meer dan 2,5 procent per jaar mag stijgen. Zulke afspraken probeert ze nu ook met ziekenhuizen te maken. De groeiruimte van ziekenhuizen wordt flink beperkt aangezien de omzet van ziekenhuizen de laatste jaren met 7 procent is gegroeid.

Bron: fd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten