vrijdag 29 oktober 2010

Jongere betaalt in 2011 helft meer voor zorgverzekering

AMSTERDAM - Jongeren tussen de 18 en 22 jaar gaan volgend jaar ongeveer 50 procent meer betalen voor hun zorgverzekering. Dat komt doordat tandheelkunde voor deze groep niet langer wordt vergoed in de basisverzekering, en bovendien de basispremie gemiddeld met 10 procent stijgt.Een 20-jarige vrouw betaalt dit jaar nog 80 euro per maand voor de goedkoopste studentenverzekering Zekur van Univé. Wanneer zij verzekerd wil blijven voor de kosten van de tandarts, gaat zij maandelijks 35 tot 40 euro meer betalen.

Eerste inventarisatie
Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van de zorgpremies voor 2011 van vergelijkingssite Independer.nl. Tot nog toe is slechts van een handvol verzekeraars de premie bekend, waaronder CZ en DSW. Hoewel de meeste verzekeraars hun premies pas volgende week bekendmaken, is al duidelijk dat zij met gemiddeld 10 procent stijgen. Dat is de hoogste stijging sinds de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006.

Edmond Hilhorst van Independer.nl denkt dat zorgverzekeraars zich zulke hoge premiestijgingen veroorloven omdat weinig verzekerden van verzekeraar veranderen. De afgelopen jaren stapte gemiddeld 4 procent van de verzekerden over nadat de nieuwe premies in november bekend waren gemaakt. Alleen in het eerste jaar na de introductie van de Zorgverzekeringswet wisselde 20 procent van verzekeraar. 'De concurrentie in de autoverzekeringsmarkt bijvoorbeeld is veel harder. Daar stapt jaarlijks 30 procent over, dus dan moet je wel scherp aan de prijs blijven', aldus Hilhorst.

Lees verder voor meer informatie >>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten